Számfestés kezdőknek

Számfestés kezdőknek, pár egyszerű tipp a számfestő készletek használatához!

Számfestés kezdőknek, pár egyszerű tipp a számfestő készletekhasználatához!

Az évtizedek alatt sokat változtak a számfestő készletek is. Rengeteg különféle gyártó, design és különböző nehézségi fokozat áll rendelkezésre a számfestő készletek között. A számfestés segít abban, hogy a festés szórakoztató, pihentető legyen és nem pedig egy stresszel teli folyamat, a meglévő tapasztalat híján.

A készletek többféle felszereltséggel kaphatóak és tartalmazhatják a következő dolgokat:

  • DIY keret (összeszerelhető keret), ez esetben neked kell a keretet összerakni és a képet ráfeszíteni
  • Előre feszített keret, előre összeszerelt és kifeszített kerettel, nincs más dolgod csak festeni
  • festékes tégelyek, színek szerint külön számozva
  • ecsetkészlet, általában 3 különböző méretű ecset, a kisebb és nagyobb számozott területekre
  • segédlet (színes és fekete fehér kép)
  • akasztók ( a kép felakasztásához)

Eszközök

Számozott festővászon – Lehet keretezett, vagy tekercselt. Utóbbi esetben át kell vasalnunk a vásznat, hogy eltűntessük a csomagolásból száramzó éleket. A vászon található számozott területeket kell kifestenünk. A vásznon lévő számokra az adott sorszámú tégelyből kell a festéket felvinni

Festékes tégelyek – Párosítsd a tégelyek lévő számokat a festővásznon lévő számokkal

Festő ecsetek – Különböző méretú festőecsetek, a különböző méretű számozott területekhez. A legvékonyabb ecsettel, a legaprólékosabb területeket is ki tudod festeni. Ha esetleg van kedvenc művészecseted, akkor akár azt is használhatod

Vizesedények – ezekben fogod kiöblíteni az ecsetek, miután használtál egy színt

Papírtörlő vagy egy használt rongy – miután kiöblíted az ecsetet, itasd le a felesleges vizet róla egy papírtörlő vagy egy használt rongy segítségével

Mielőtt nekilátunk a festésnek

Van pár tippunk, amik megkönnyíthetik a festést. Rajtad múlik, hogy alkalmazni szeretnéd-e őket.

Mindig ellenőrizd, hogy a festékes tégelyeken rajta vannak-e számok!

Vasald ki a vásznat! – Ez a lépés csak azokra vonatkozik, akik nem feszített kerettel rendelik a számfestő készletet! Ebben az esetben lehetnek a csomagolásból, szállításból adódó gyűrődések és ráncok. Terítsd a vásznat a számozott felével lefelé egy sima felületre (akár vasalódeszkára). Ezután egy nedves konyharuhát teríts a vászonra és vasald át a vásznat. Ha szükséges, akkor ismételd meg a lépést többször, amíg a ráncok etűnnek.

Fesd fel a színpalettát – Fesd fel a színpalettát a keret hátuljára a visszahajtott vászonra és írd a színek mellé a számokat. Ez segíthet a színek azonosításában, ha egyszerre több képet festesz és a tégelyeket összekevered.

Számfestés kezdőknek

Tárold megfelelően az elkészült festményeket – Fontos, hogy a későbbi gyűrődések megelőzése érdekében az elkészült alkotásokat megfelelően tároljuk. Lehet tárolni egy festődossziéban, vagy éppen a falra akasztva is. Fontos, hogy ne hajtogassuk össze a vásznat.

Hibajavító használata – Néhányan azt tapasztalják, hogy a számok átlátszhatnak az első réteg festék után. Ilyen esetben vagy átfestjük a számokat több rétegben vagy festés előtt hibajavítóval érdemes elfedni a számokat és arra felvinni a festékréteget. Bármelyik megoldás jó lehet.

Az elkészült festmény lakkozása – Ahhoz, hogy képeink sokáig megőrizzék a szépségüket érdemes lehet a festmény elkészülte után valamilyen lakkal lefújni. A művészellátó boltokban kaphatunk segítséget a megfelelő lakk kiválasztásában. Rengeteg fajta lakk létezik, akár online is rendelhetünk, mi az akril lakkokat ajánljuk. Ez egy kicsit ki is emeli a színeket.

Hogyan álljak neki a számfestő kifestésének?

Merről kezdjük a festést?

Az, hogy hogyan álljunk neki a festmény elkészítésének az az egyéni ízlésünk kérdése. Kezdhetjük a számfestő készlet bizonyos részéről és szép folyamatosan haladhatunk sorba, a színeket váltogatva, vagy akár színeként is haladhatunk. Az utóbbi előnnye, hogy kevesebbszer kell ecsetet mosni. 

Van aki a világos színekkel kezdi, mert azt könnyebb később korrigálni, ha kimentünk a szegélyből, akkor egy sötétebb szín jól el tudja fedni az átnyúló világosabb részeket.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy valaki bal- vagy jobbkezes, és aszerint megválasztani a haladás irányát, ügyelve arra, hogy kezünkkel ne érjünk a még nedves felületek fölé.

Van aki a nagyobb területeket festi ki először, így kezdetben a haladás is látványosabb, ezáltal sikerülhet a motivációt is fenntartani.

Váltás a színek között 

Ha szomszédos területeket festünk, akkor érdemes megvárni, amíg az egyik számozott terület megszárad. Akril festékek esetében ez viszonylag kis idő. Ha új színnel festünk érdemes előtte alaposan kiöblíteni az ecsetet és egy konyhai törlőkendővel egy kicsit megszárítgatni az ecseteket. Ez segít abban is, hogy az ecsetek sokáig használhatóak legyenek.

Előzd meg, hogy a festékek kiszáradjanak!

Ahhoz, hogy a festékek sokáig használhatóak legyenek, használat után rögtön zárd vissza a tégelyek tetejét. Ha több hónapon át nem festettél és a festék kicsit besűrűsödik, akkor érdemes pár csepp vizet hozzáadni a tégelyhez.