Számfestés gyerekeknek, avagy miért is jó festeni?

Számfestés gyerekeknek

Mindenki azt mondja, hogy a művészet és a kreativitás fontosak, de vajon milyen előnyökkel jár a művészet a gyerekek számára?

1. Az oktatók és tanárok szerint a művészet ösztönzi a finommotorikus készségeket, az idegi fejlődést és a problémamegoldó képességeket, hatékonyan használható más kulcsfontosságú tárgyak, például olvasás, írás, matematika és természettudományok tanítására és megértésére.

2. A terapeuták szerint a művészet azért értékes, mert lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy feldolgozzák világukat, biztonságos módon kezeljék az olykor félelmetes érzelmeket.

3. A művészek szerint a művészet önmagáért is fontos – mint a szépség és kifejezés forrásaként, valamint egyszerűen az alkotás folyamata miatt.

4. A gyerekek szerint a művészet szórakoztató, élvezetes tevékenység.

5. A szülők szerint a művészet létfontosságú a családjuk számára, mert mindenkit leköt és boldoggá tesz, és segít a hétköznapok nehéz átmeneteiben.

Amit a számfestés nyújthat a gyerekeknek!

1. A számfestés fejleszti a kreatívitást

A kreativitás az a képesség, hogy a “dobozon” kívül gondolkodjunk, két egymással nem összefüggő gondolatot új módon fűzzünk egymáshoz. A kisebb-nagyobb problémák megoldása a kreativitáshoz kapcsolódik.

A kreatív képesség létfontosságú gyermekeink sikeréhez és a globális fejlődéshez. Most még jobban, mint valaha, hiszen olyan hihetetlen kihívásokkal nézünk szembe, mint a faji viszály, háborúk, globális felmelegedés és tömeges kihalás. Az innovatív gondolkodás elemi kérdés, ezeknek a problémnak a leküzdéséhez.

Az International Child Art Foundation szerint: „A kutatások azt mutatják, hogy a művészeteknek kitett gyermek különleges képességekre tesz szert pl. a kreatív gondolkodásra, az eredetiségre, a felfedezésre, az innovációra és a szellemi tulajdon létrehozására – ez kulcsfontosságú tulajdonsága az egyéni sikernek és a társadalmi jólétnek a huszonegyedik században.”

A világnak több és jobb gondolkodókra van szüksége.

2. A festés ösztönzi az idegi kapcsolatokat

A festés olyan tevékenység, amely a tevékenységtől függően minden érzékszervet – látást, hangot, tapintást, szaglást és ízlelést – képes aktivizálni. A gyerekek agyi szinapszisai lángra lobbannak, miközben kísérleteznek és alkotnak úgy, hogy ujjaik között festéket préselnek, színeket és anyagokat kevernek, vagy képzeletből rajzolnak vagy abból, amit maguk előtt látnak.

3. A festés és ezáltal a számfestő készletek közvetlenül fejlesztik a finommotorikát

Ecsetfogás, pontok és vonalak rajzolása, színek keverése  – mindezek a feladatok egyre nagyobb kézügyességet és koordinációt igényelnek, mégis annyira szórakoztató, hogy a gyerekek újra és újra meg akarják csinálni. Ahogy a gyerekek egyre több művészeti tevékenységet folytatnak, finommotorikus készségeik javulnak.

Számfestés gyerekeknek 4

4. A firkálás az írás előfutára

A csecsemők és a kisgyermekek véletlenszerűen, oda-vissza firkálással kezdik. De minél többet firkálnak, annál jobban tudják irányítani a zsírkrétát és annak mozgását a papíron.

Ahogy a gyerekek megtanulják irányítani a firkálásukat, egyre szélesebb körben készítenek alakzatokat, végül elkészítik az ábécé betűinek írásához szükséges összes formát – bármilyen ábécét.

Számfestés gyerekeknek 5

5. A művészet fejleszti a problémamegoldó képességet

A nyitott végű, folyamatorientált művészet nem más, mint végtelen lehetőség a választásra, a következtetések levonására, a másodlagos döntésekre és az eredmények értékelésére.

A gyerekek ezáltal komfortosabban mozognak hoznak döntéseket, és rugalmas gondolkodók maradnak, ami kulcsfontosságú a kreativitás és az önbizalom szempontjából. Minél több tapasztalattal rendelkeznek a különféle anyagok és technikák terén, annál valószínűbb, hogy új kombinációkat és ötleteket próbálnak ki.

6. A művészet segíti a gyerekeknek megérteni önmagukat és a világunkat

A gyerekek hihetetlen mennyiségű új információt szívnak magukba, és a tanultakat biztonságos, reflektív módon kell feldolgozniuk. A művészet lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék érzéseiket, hétköznapi és más jelentős eseményekkel is foglalkozzanak.

A művészeti anyagok biztonságos kiutat biztosítanak az érzelmeknek. A mozgás, a kép, a szín, a vonal és a képzelet egyaránt segíti a gyerekeket abban, hogy többdimenziós módon fejezzék ki magukat. Ez egy olyan kifejezési forma, amelyre a szavak nem biztos, hogy képesek, vagy kényelmesebb számukra, mint a szavak.

Amikor a művészet felfedezésére ösztönözzük gyermekeinket, számos módot biztosítunk számukra, hogy kifejezzék magukat.

Szülőként és tanárként olyan környezetet tudunk kínálni, ahol biztonságos a kísérletezés és az alkotás. Ezt nem azért tesszük, hogy hivatásos művészekké váljanak, hanem azért, hogy olyan gyerekeket neveljünk, akik magabiztosak és elégedettek kreativitásukkal.

7. A művészet segíti a gyerekeket a kapcsolatteremtésben

A művészet segít közös alapot teremteni azoknak a gyerekeknek, akik nem ismerik egymást, és akiket ugyanazok a dolgok érdekelnek. 

A művészettel teli élethez vezető út nyitott elmét, néhány egyszerű eszközt, egy kis felkészülést és felfedező megközelítést foglal magában. Ez egy olyan út, amelyet bárki bejárhat az saját és családja számára megfelelő tempóban.