A kezdetek...

A paint-by-numbers szabadon fordítva annyit tesz, hogy “szám szerinti festés” vagy “számokkal való festés”. Ezek olyan készletek, amelyekben található egy vászon. Ezen halvány számok jelzik a festendő területeket. Minden területen van egy szám, amit a megfelelő számozott festék kell kifesteni. A készletek kis festékes dobozokkal érkeznek, amelyek a színes pigmenteket tárolják. Érdemes elmosni az ecseteket minden alkalommal, amikor új számozott színt használnak. A számfestő készletet 1950 -ben Max S. Klein, a Michigan állambeli Detroiti Palmer Paint Company mérnöke és Dan Robbins művész találta fel, fejlesztette ki és kezdte el forgalmazni.

A detroiti Robbins koncepciója Leonardo da Vinci egyik tanítási módszerén alapul, aki a vásznat különböző számozott szekciókra osztotta, és megbízta a tanítványait, hogy fessék ki azt.

Az első számfestő készlet úgy született, hogy az egyik absztrakt alkotására egy átlátszó műanyag lapot helyezett, majd átrajzolta a mintákat. Minden szekcióhoz egy számot és egy színt rendelt.

A probálkozás végül odáig vezetett, hogy 1950-ben megszületett az első számkifestő készlet, amely azt hirdette, hogy “Every man a Rembrandt” (Minden ember egy Rembrandt).

Az első készlet  “Abstract No. One” néven került forgalomba, vibráló, absztrakt csendélet volt, ami nem aratott osztatlan sikert. 

Ezután összeállt egy csapattal és az átlagos közízlésnek sokkal inkább megfelelő képeket kezdett festeni.
A vállalat Craft Master nevet kapta és hamarosan 800 embert foglalkoztató gyárrá alakult, amely napont 50 ezer készletet volt képes előállítani. A kezdeti sikerek után a gyár gyakorlatilag csődbe ment, nem tudott alkalmazkodni az igényekhez. 
Noha a gyár tönkrement, de ők voltak a számkifestő gyártásának úttörői és alapozták meg a kifestők történetét.

számfestő készlet Paint-by-Numbers