Útmutató a FessKi számozott kifestőkhöz – kezdőknek és haladóknak

Kinek ajánljuk a számkifestő készleteinket?

Ezt a kérdést kétfelé kell bontanunk.
Elsőször is, mindenkinek! Bárki belekezdhet a festésbe, nem szükséges hozzá előképzettség. Ami fontos a türelem, és hogy tudj a vonalon belül festeni.
Másodsorban azonban figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat is. Nem minden kisgyermeknek van meg a megfelelő kézkordinációja. Ezért a szülőkre kell bízni ennek a kérdésnek az eldöntését. Gyerekeknek általában a kisebb méretű számkifestő szoktuk ajánlani, az ő számukra léteznek kifejezetten kisebb, egyszerű mintákkal rendelkező kifestőink.

 Itt megtalálod a gyerekenek szánt számkifestőket: Link

Ebben a blogposztban összegyűjtöttük nektek legfontosabb tudnivalókat, igyekeztünk minden részletre kitérni, de ha esetleg valamilyen kérdésed megválaszolatlanul maradt, akkor vedd fel a kapcsolatot velünk az email címünkön!

Első lépések

1. Ellenőrizd le a csomag tartalmát! 

Az alapkészlet tartalma

  • vászonkép
  • akrilfestékek 
  • 3 különböző vastagságú ecset (vékony, közepes, vastag)
  • Ezen felül egyes képeknél lehetőség van DIY- ill. feszített keret megvásárlására is. 
 

2. Keress egy jól megvilágított, kényelmes helyet. A kifestőkkel hosszú órákat fogsz eltölteni, ezért ügyelj az ergonómikus környezet megválasztására.

3. Készíts egy fotót a vászonról, hogy később ki tudd nagyítani vagy csak leellenőrizni a kifestendő területeket. A telefonnal készült fotó nagy előnye, hogy ki lehet nagyítani, így könnyen lehet látni, hogy milyen számokat kell kifesteni. A festés előtt érdemes a nem feszített vásznakat közepes fokozaton átvasalni, hogy eltűnjenek a gyár csomagolásból eredő élek, esetleges gyűrődések. Ha ezzel megvagy egy nagyon sima, egyenletes felületet fogsz kapni.

4. Ügyelj az ecsetek karbantartására!
Minden használat után, öblítsd el az ecsetek langyos folyóvíz alatt, majd ezután folyékony szappan segítségével öblítsd át újra az ecsetet, hogy a serték között megbúvó festékmaradványokat is eltávolítsd. Ezután egy papírtörlő segítségével a vízet itasd le róluk. Ha ezzel megvagy, akkor egy simító mozdulattal az ecsetsertéket rendezd a helyére, és hagyd megszáradni azokat.

A készlethez tartozó akrilfestékeket nem kell vízzel hígítani, de nagyon fontos, hogy használat után mindig zárd vissza a tégelyeket, és mosd el az ecseteket is! Az akrilfestékek gyorsan száradnak ezért, mindig ellenőrizzük le, hogy a tégelyeket megfelelően visszazártuk-e. Ha esetleg túlságosan besűrűsödik a festék, pár csepp vizet érdemes a tégelybe tenni, majd összkevereni egy fogpiszkáló vagy az ecset segítségével.

A számkifestő készletek elkészítése sok időt fog igénybevenni, érdemes ergonómikus “munkakörnyezetet” kialakítani, ezzel elkerülhetjük a szabálytalan testtartásból adódó egészségügyi hátrányokat.

Kezdjünk neki! 

Helyezd el a képet az asztalon, vagy egy festőállványon. Ha szükséges, akkor vasald át mégegyszer a vásznat! 
Készíts elő egy pohár vízet, a papírtörlőt. Szükség eseten rögzítheted a vásznat az asztalon, de anélkül is remekül lehet festeni.

Készíts egy fotót az okostelefonóddal a vászonról, ez azért szükséges, mert később vissza tudod nézni a számozást és nagyon jól ki lehet nagyítani a részleteket egy kézmozdulattal. 

Nézd ki a színt amivel kezdeni fogsz! Érdemes mindig egy színnel dolgozni, majd váltani a következőre. Kezdheted a sötétebb vagy a világosabb színekkel is. 
Minden színváltásnál öblítsd el alaposan az ecseteket! 

Érdemes föntről lefelé haladni vagy jobbról balra, úgy hogy a kifestett területhez ne érjen hozzá a kezünk miközben az új mezőt festjük.

Az alapkészlet 3 méretű ecsetet tartalmaz, de előfordulhatnak nagyon apró részletek is, amihez érdemesebb egy még vékonyabb ecsetet is vásárolni. Nem mindenkinek van rá szüksége, de megkönnyítheti a dolgunkat. Ezeket speciális művészellátó boltokban szerezhetjük be. 

Festéskor csak az ecset hegyét mártsd bele a festékbe így könnyebb lesz az apróbb részleteket megfestened. Tipp! A legeslegapróbb részletekhez akár fogpiszkálót is használhattok. 

A festékmennyiség úgy van kalkulálva, hogy elég legyen a festmények kifestéséhez. Érdemes félretenni őket és később akár felhasználhatjátok egy saját festmény megalkotásához, de a gyerekek az otthoni rajzos-festős foglalkozás keretein belül is elhasználhatják őket.


Sok sikert kívánunk az első és majdan a sokadik festményedhez is. Élvezd ki a festés minden pillanatát, űzd messzire a stresszt és számolj be facebook csoportunkban az eredményről! 
Itt csatlakozhatsz hozzánk: 
https://www.facebook.com/groups/fesski

 

számfestő készlet Paint-by-Numbers